Tegelzetters

Tegelvloer leggen

Bent u op zoek naar een tegelzetter om nieuwe tegels te laten plaatsen?

Wij sturen uw aanvraag door naar maximaal 4 bedrijven die werkzaam zijn in uw omgeving.
Tegelvloer leggen

Tegelvloer leggen

Dit bespreken we in dit artikel:

Welkom bij Tegelzetters.eu – dé bron voor professionele tips voor het leggen van een tegelvloer. Of je nu zelf aan de slag wilt gaan of een professional wilt inschakelen, wij bieden jou de kennis en inspiratie die je nodig hebt om jouw tegelvloer project tot een succes te maken.

Als platform hebben we als doel om bezoekers van onze website eenvoudig offertes van lokale bedrijven te laten vergelijken. Maar we willen ook zoveel mogelijk informatie bieden en daarom hebben we dit artikel voor je geschreven. Hierin leer je alles wat je moet weten over het leggen van een tegelvloer.

Belangrijkste Punten:

 • Zelf een tegelvloer leggen kan kostenbesparend zijn en flexibiliteit bieden.
 • Een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel.
 • Je hebt specifieke materialen en gereedschappen nodig om een tegelvloer te leggen.
 • Het kiezen van het juiste legpatroon is belangrijk voor het uiterlijk van de vloer.
 • Na het leggen van de tegels moet je ze voegen en afwerken voor een strak resultaat.

Waarom zou je zelf een tegelvloer leggen?

Er zijn verschillende redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om zelf een tegelvloer te leggen. Allereerst kun je op deze manier flink wat kosten besparen, omdat je geen professionele tegelzetter hoeft in te huren. Daarnaast kan het leggen van een tegelvloer een gevoel van voldoening geven, omdat je zelf iets moois hebt gecreëerd. Het zelf leggen van een tegelvloer biedt ook meer flexibiliteit, omdat je zelf kunt bepalen wanneer het werk wordt uitgevoerd en op welk tempo.

Bovendien is het zelf leggen van een tegelvloer een goede optie als je creatief bent en je jouw eigen stijl wilt laten zien. Je kunt kiezen uit verschillende soorten en stijlen vloertegels en je eigen legpatroon maken, wat een uniek resultaat oplevert.

Als je besluit om zelf een tegelvloer te leggen, raden we je aan om ons uitgebreide stappenplan te volgen en je goed voor te bereiden. Zo weet je zeker dat je een professioneel resultaat behaalt.

Voorbereiding en planning voor het leggen van een tegelvloer

Voordat je begint met het leggen van een tegelvloer, zijn goede voorbereiding en planning essentieel om ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt. Er zijn verschillende stappen die je moet nemen om de basis te leggen voor een professioneel resultaat.

De juiste vloertegels kiezen

Het kiezen van de juiste vloertegels is cruciaal voor het creëren van de gewenste look en feel van jouw tegelvloer. Er zijn verschillende soorten vloertegels beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken. Het is belangrijk om rekening te houden met de stijl van jouw woning en de functie van de ruimte bij het maken van een keuze.

Hier zijn een aantal factoren om te overwegen bij het kiezen van vloertegels:

 • Het formaat van de tegels.
 • Het materiaal van de tegels.
 • De kleur van de tegels.
 • De afwerking van de tegels.

Het is raadzaam om verschillende tegels te bekijken voordat je een definitieve keuze maakt. Bij Tegelzetters.eu kun je gemakkelijk offertes van lokale bedrijven vergelijken voordat je de juiste vloertegels kiest.

De ruimte meten

Het meten van de ruimte is essentieel om te bepalen hoeveel vloertegels je nodig hebt en om het legpatroon te plannen. Zorg ervoor dat je de breedte en lengte van de ruimte meet en dat je rekening houdt met obstakels zoals deurposten en plinten.

Als je niet zeker bent van je meetvaardigheden, is het raadzaam om een professional in te schakelen om de metingen voor jou te doen.

De ondervloer voorbereiden

De basis voor een strakke en duurzame tegelvloer is een goed voorbereide ondervloer. De ondervloer moet vlak, schoon en droog zijn voordat je begint met het leggen van de vloertegels.

Als de ondervloer niet in goede staat verkeert, moet je deze eerst repareren of vervangen voordat je verder gaat. Het is ook belangrijk om te bepalen of er een hechtprimer nodig is om de tegellijm beter te laten hechten aan de ondervloer.

Professionele hulp inschakelen

Het leggen van een tegelvloer is een complex project dat veel tijd en moeite vereist. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, kun je overwegen om een professional in te schakelen. Bij Tegelzetters.eu kun je offertes van lokale bedrijven vergelijken om de juiste specialist te vinden voor jouw tegelvloer project.

Materialen en gereedschappen die je nodig hebt

Voor het leggen van een tegelvloer zijn er verschillende materialen en gereedschappen nodig. Hieronder vind je een overzicht van de essentiële benodigdheden:

Gereedschap/Materiaal Doel
Tegellijm Om de tegels op hun plaats te houden.
Tegelsnijder Om tegels op maat te snijden.
Troffel Om de tegellijm aan te brengen.
Voegmiddel Om de ruimte tussen de tegels op te vullen.

Het is belangrijk om deze materialen en gereedschappen op de juiste manier te gebruiken om een professioneel resultaat te behalen voor jouw tegelvloer. Als je ervoor kiest om een tegelvloer zelf te leggen, dan kun je deze spullen kopen bij een bouwmarkt. Als je het proces liever uit laat voeren door een professional, kunnen zij deze materialen en gereedschappen meenemen en zelfs voor je regelen.

Het legpatroon van je tegelvloer kiezen

Een van de belangrijkste aspecten van het leggen van een tegelvloer is het kiezen van het juiste legpatroon. Verschillende legpatronen hebben niet alleen invloed op de stijl, maar ook op de optische effecten van de tegelvloer. Het kiezen van een legpatroon kan overweldigend zijn, maar wij helpen je bij het kiezen van een patroon dat past bij jouw stijl en de ruimte waarin de tegelvloer wordt gelegd. Bekijk onze tabel hieronder voor een overzicht van populaire legpatronen:

Legpatroon Beschrijving Voorbeeld
Halfsteensverband Verschillende afmetingen van tegels worden geplaatst bij de helft van de lengte van de tegel erboven en eronder, terwijl de breedte gelijk blijft.
Wildverband Vloertegels met verschillende afmetingen worden op willekeurige wijze gelegd.
Visgraatpatroon Een legpatroon waarbij de tegels in een hoek van 45 graden worden gelegd, waarbij elke tegel tegen de volgende tegel wordt geplaatst en een visgraatpatroon wordt gecreëerd.

Als je hulp nodig hebt bij het leggen van een tegelvloer, of als je het leggen van een tegelvloer liever aan een professional overlaat, bezoek dan Tegelzetters.eu. Wij zijn een platform waar bezoekers van de website eenvoudig offertes van lokale bedrijven kunnen vergelijken. Onze tegelzetters zijn ervaren professionals die jouw tegelvloer project met zorg kunnen uitvoeren.

De ondergrond voorbereiden

Bij het leggen van een tegelvloer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond goed is voorbereid. Hierdoor zal jouw vloer niet alleen mooier ogen, maar zal deze ook langer meegaan.

Je begint met het verwijderen van alle oude vloerbedekking en eventuele lijmresten. Zorg er voor dat de vloer zo schoon en vlak mogelijk is.

Vervolgens ga je de vloer egaliseren. Met egaliseren bedoelen we het opvullen van de gaten en onregelmatigheden in de vloer. Dit doe je met gebruik van egaline en een spaan. Zorg ervoor dat de vloer helemaal glad is en laat deze vervolgens een dag drogen.

Daarna is het belangrijk om de vloer te behandelen met een hechtprimer. Met de hechtprimer zorg je voor een goede hechting van de tegellijm op de ondergrond. Breng de hechtprimer aan met een verfroller en wacht tot deze volledig droog is voordat je verder gaat.

Tijdens het voorbereiden van de ondergrond dien je ook extra aandacht te besteden aan vochtproblemen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een tegelvloer wilt leggen in de badkamer of in de kelder. Controleer in dit geval de vochtigheid van de ondergrond en neem passende maatregelen om opstijgend vocht te voorkomen.

Wij zijn Tegelzetters.eu, een platform waar bezoekers eenvoudig offertes van lokale bedrijven kunnen vergelijken.

Vloertegels leggen

Vloertegels leggen

Met de juiste voorbereiding en planning is het leggen van vloertegels een uitdagend maar haalbaar project. In dit gedeelte laten we je stap voor stap zien hoe je zelf vloertegels kunt leggen. Volg deze tips voor een professioneel resultaat.

Stap 1. Voorbereiding

Maak de ruimte vrij en zorg ervoor dat de vloer schoon en droog is.

Stap 2. Tegellijm aanbrengen

Breng de tegellijm aan met behulp van een troffel en een kam. Verdeel de lijm in kleine delen en werk in de richting van de muur.

Stap 3. Plaatsen van de tegels

Plaats de eerste tegel in de hoek van de ruimte en werk van daaruit. Tik lichtjes op de tegel om deze vast te zetten. Plaats vervolgens de volgende tegel tegen de eerste aan en voeg kruisjes toe tussen de tegels voor een gelijke afstand.

Stap 4. Controleer de vlakheid

Controleer na het plaatsen van elke rij tegels de vlakheid met behulp van een waterpas.

Stap 5. Afwerking en voegen

Snijd de tegels op maat en breng vervolgens het voegmiddel aan tussen de tegels en strijk glad. Veeg het overtollige voegmiddel weg met een vochtige spons.

Je kunt nu genieten van jouw nieuw gelegde tegelvloer!

Het snijden en bewerken van vloertegels

Voor het leggen van de vloertegels is het vaak noodzakelijk om ze op maat te snijden of te bewerken. Maak je geen zorgen, met behulp van een tegelsnijder en een tegelzaag kun je dit gemakkelijk zelf doen!

Het eerste dat je moet doen, is ervoor zorgen dat je over de juiste gereedschappen beschikt. Een tegelsnijder is met name geschikt voor het snijden van rechte lijnen, terwijl een tegelzaag handig is voor het bewerken van tegels voor speciale hoeken en obstakels.

Wanneer je begint met het snijden van de vloertegels, markeer je eerst de plek waar de tegel wordt gesneden. Dit kan eenvoudig met een potlood en een liniaal. Leg de tegel vervolgens op de snijder en gebruik de hendel om het wiel over de tegel te bewegen en de tegel in de gewenste vorm te snijden.

Als je een tegelzaag gebruikt, plaats je de tegel op de tafel van de zaag en stel je de zaag in op de juiste hoek en diepte. Gebruik veiligheidsbril bij gebruik van de zaag.

Zorg ervoor dat je de tegels voorzichtig bewerkt en niet forceert om te voorkomen dat ze breken of beschadigen. Wanneer je klaar bent met het snijden of bewerken van de tegels, veeg je de tegels schoon en controleer je of ze passen voordat je verdergaat met het leggen van de tegelvloer.

Tips voor het snijden en bewerken van vloertegels

 • Zorg ervoor dat de tegel op de juiste plek is gemarkeerd voordat je gaat snijden of bewerken.
 • Gebruik veiligheidsbril bij gebruik van de tegelzaag.
 • Wees voorzichtig en forceer de tegels niet om beschadiging te voorkomen.
 • Veeg de tegels schoon nadat ze zijn bewerkt.
 • Controleer of de bewerkte tegels passen voordat je verder gaat met het leggen.

“Door het zorgvuldig snijden en bewerken van de vloertegels, creëer je een naadloze en professionele afwerking die de tand des tijds zal doorstaan.”

Het voegen van de tegelvloer

Je hebt zojuist de vloertegels gelegd en het is tijd om de voegen aan te brengen. Het aanbrengen van de voegen is een belangrijk onderdeel van het legproces en het draagt bij aan de duurzaamheid van de tegelvloer.

Allereerst moet je het juiste voegmiddel kiezen dat past bij het type tegel dat je hebt gelegd. Er zijn verschillende soorten voegmiddelen beschikbaar, zoals cementvoegen, epoxyvoegen en kalkvoegen. Kies het voegmiddel dat het beste bij jouw tegelvloer past.

Vervolgens is het tijd om de voegspecie aan te brengen. Gebruik hiervoor een voegrubber en zorg ervoor dat de voegspecie gelijkmatig wordt verdeeld over de voegen. Let erop dat je de voegspecie niet te diep in de voegen drukt.

Als je klaar bent met het aanbrengen van de voegspecie, kun je de overtollige voegspecie van de tegels verwijderen met een vochtige spons. Zorg ervoor dat je dit zorgvuldig doet, zodat de voegen mooi strak blijven.

Eenmaal droog, kun je de resterende voegresten met een voegschraper of een voegborstel verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je tegelvloer er mooi en strak uitziet.

Tip voor het schoonmaken en onderhouden van de voegen:

Gebruik een mild schoonmaakmiddel om de voegen schoon te maken. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze de voegen kunnen beschadigen. Gebruik ook geen schurende materialen zoals staalwol of schuursponsjes.

Om de voegen te onderhouden, kun je deze impregneren met een sealer. Hiermee voorkom je dat vuil en vocht zich hechten aan de voegen, wat de levensduur van de tegelvloer kan verlengen.

Wil je het leggen van je tegelvloer uitbesteden aan een professional? Op onze website kun je eenvoudig offertes van lokale bedrijven vergelijken voor tegelvloer legservice.

De afwerking van je tegelvloer

tegelvloer experts

Proficiat, je hebt zojuist jouw nieuwe tegelvloer gelegd! Nu is het tijd om te zorgen voor de finishing touch. Een professionele afwerking is cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw tegelvloer mooi blijft en lang meegaat. In dit gedeelte bespreken we alles wat je moet weten over het afwerken van je tegelvloer.

Afdichten van de voegen

Een van de belangrijkste stappen in het afwerken van jouw tegelvloer is het afdichten van de voegen. Dit helpt om de tegels op hun plaats te houden en voorkomt dat vuil en vocht tussen de tegels terechtkomen. Zorg ervoor dat de voegen volledig droog zijn voordat je begint met het aanbrengen van het voegmiddel.

Het schoonmaken van de tegels

Het schoonmaken van de tegels is een belangrijk onderdeel van het afwerken van jouw tegelvloer. Gebruik een zachte borstel om los vuil en stof te verwijderen. Gebruik vervolgens een dweil en warm water om eventuele resterende vuil- en stofdeeltjes te verwijderen.

Onderhoud van jouw tegelvloer op de lange termijn

Om de levensduur van jouw tegelvloer te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel. Zorg ervoor dat je de vloer regelmatig schoonmaakt en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die de tegels kunnen beschadigen.

Professionele hulp bij tegelwerk

Als je niet zeker bent van je eigen kunnen, of gewoon wat extra hulp nodig hebt, dan kun je altijd een beroep doen op een professional. Tegelvloer experts hebben de ervaring en kennis om jouw tegelvloer op professionele wijze af te werken, waardoor je verzekerd bent van een duurzaam en strak resultaat.

Zelf doen of een professional inschakelen?

Het leggen van een tegelvloer is een uitdagend karwei. Het zelf leggen van de vloer heeft voordelen, zoals de kosten besparing en flexibiliteit in planning. Maar het kan ook nadelen hebben, zoals meer tijd kwijt zijn aan het leren van de vaardigheden en de klus zelf uitvoeren met de nodige risico’s. Het inschakelen van een professional om de tegelvloer te leggen is duurder, maar kan zorgen voor een sneller en professioneel resultaat.

Als je besluit om jouw tegelvloer te laten leggen door een professional, dan is het belangrijk om een betrouwbare en gespecialiseerde tegelzetter te vinden. Op Tegelzetters.eu vind je een groot aanbod aan tegelzetters die jou kunnen helpen bij jouw tegelvloer project. Wij zijn een platform waar bezoekers van de website eenvoudig offertes van lokale bedrijven kunnen vergelijken, zodat je de beste tegelzetters bij jou in de buurt kunt vinden.

Veelvoorkomende problemen bij het leggen van een tegelvloer

Het leggen van een tegelvloer lijkt misschien een eenvoudig karwei, maar er kunnen allerlei problemen optreden. Hieronder bespreken we veelvoorkomende problemen en geven we advies over hoe je ze kunt voorkomen of oplossen.

Losse tegels

Een van de meest voorkomende problemen bij het leggen van een tegelvloer is dat de tegels loslaten. Dit kan gebeuren als de ondergrond niet goed voorbereid is of als de tegellijm niet voldoende is aangebracht. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de ondergrond schoon en vlak is voordat je begint met het leggen van de tegels. Breng daarnaast voldoende tegellijm aan en druk de tegels stevig aan.

Ongelijke voegen

Een ander veelvoorkomend probleem is ongelijke voegen tussen de tegels. Dit kan gebeuren als de tegels niet goed geplaatst zijn of als er te weinig voegmiddel is gebruikt. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de tegels op gelijke hoogte zijn en voldoende voegmiddel gebruiken. Het is ook belangrijk om de overtollige voegmiddel direct na het aanbrengen te verwijderen en de voegen goed te laten drogen voordat je de vloer belast.

Hechtingsproblemen

Hechtingsproblemen kunnen optreden als de tegellijm niet goed is aangebracht of als de ondergrond niet geschikt is voor tegelwerk. Dit kan leiden tot tegels die loslaten of scheef gaan zitten. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de ondergrond goed is voorbereid en dat je voldoende tegellijm gebruikt. Zorg er ook voor dat de tegellijm gelijkmatig is aangebracht en dat je de tegels stevig aandrukt.

Advies van onze tegelvloer specialisten

Als je problemen ondervindt bij het leggen van een tegelvloer, aarzel dan niet om advies te vragen aan onze tegelvloer specialisten. Zij hebben jarenlange ervaring in het leggen van tegelvloeren en kunnen je helpen bij het voorkomen of oplossen van problemen. Via Tegelzetters.eu kun je eenvoudig offertes van lokale bedrijven vergelijken en zo de beste tegelvloer specialist vinden.

Conclusie

Je bent nu goed geïnformeerd over het leggen van een tegelvloer. Of je nu zelf aan de slag wilt gaan of een professional wilt inschakelen, wij van Tegelzetters.eu bieden jou de kennis en inspiratie die je nodig hebt om jouw tegelvloer project tot een succes te maken. Vergeet niet dat je via ons platform eenvoudig offertes van lokale bedrijven kunt vergelijken. Zo vind je altijd de beste optie voor jouw project. Start vandaag nog met het leggen van jouw tegelvloer en geniet van het mooie resultaat. Bij Tegelzetters.eu staan we klaar om je te helpen.

FAQ

Waarom zou je ervoor kiezen om zelf een tegelvloer te leggen?

Veel mensen kiezen ervoor om zelf een tegelvloer te leggen vanwege de kostenbesparing en het gevoel van voldoening dat het met zich meebrengt. Het zelf leggen van een tegelvloer kan ook flexibiliteit bieden, omdat je zelf kunt bepalen wanneer het werk wordt uitgevoerd.

Hoe bereid je je voor op het leggen van een tegelvloer?

Voordat je begint met het leggen van een tegelvloer, is een goede voorbereiding essentieel. Dit omvat stappen zoals het kiezen van de juiste vloertegels, het meten van de ruimte en het voorbereiden van de ondervloer. Als je ervoor kiest om jouw tegelvloer te laten leggen, kun je een professional inschakelen voor advies en uitvoering.

Welke materialen en gereedschappen heb je nodig om een tegelvloer te leggen?

Om een tegelvloer te leggen, heb je materialen zoals tegellijm, een tegelsnijder, een troffel en een voegmiddel nodig. Deze tools en materialen zijn essentieel om een professioneel resultaat te bereiken.

Hoe kies je het juiste legpatroon voor je tegelvloer?

Het juiste legpatroon kiezen is belangrijk bij het leggen van een tegelvloer. Je kunt kiezen uit verschillende patronen, zoals halfsteensverband, wildverband en visgraatpatroon. Het kiezen van een patroon dat past bij jouw stijl en de ruimte waarin de tegelvloer wordt gelegd, is essentieel.

Hoe bereid je de ondergrond voor op het leggen van een tegelvloer?

Een goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal voor een succesvol tegelvloer project. Dit omvat stappen zoals het verwijderen van oude vloerbedekking, het egaliseren van de vloer en het aanbrengen van een hechtprimer. Als er sprake is van ongelijke oppervlakken of vochtproblemen, geven we ook tips om hiermee om te gaan.

Hoe leg je vloertegels?

Het leggen van vloertegels vereist een stapsgewijze aanpak, inclusief het aanbrengen van tegellijm, het plaatsen van de tegels en het controleren van de vlakheid. We geven tips om ervoor te zorgen dat de voegen tussen de tegels gelijk en netjes zijn.

Hoe snijd je vloertegels op maat?

In sommige gevallen moet je vloertegels op maat snijden of bewerken om ze passend te maken. Een tegelsnijder en een tegelzaag zijn handige tools voor het snijden van vloertegels op maat. We geven ook advies voor het bewerken van tegels voor speciale hoeken en obstakels.

Hoe voeg je een tegelvloer?

Het voegen van een tegelvloer is een belangrijke stap na het leggen van de vloertegels. We leggen uit hoe je de voegen correct kunt aanbrengen, inclusief het kiezen van het juiste voegmiddel en het aanbrengen van de voegspecie. We geven ook tips voor het schoonmaken van de tegels en het onderhouden van de voegen.

Hoe zorg je voor de afwerking van je tegelvloer?

De afwerking van een tegelvloer is belangrijk om een professioneel resultaat te bereiken. Denk hierbij aan het afdichten van de voegen en het schoonmaken van de tegels. We geven ook tips voor het onderhoud van de tegelvloer op de lange termijn.

Moet je een professional inschakelen of kun je zelf een tegelvloer leggen?

Het leggen van een tegelvloer kan een uitdagend project zijn, vooral zonder ervaring. We bespreken daarom de voor- en nadelen van het zelf leggen van een tegelvloer en het inschakelen van een professional. We bieden ook tips voor het vinden van een betrouwbare tegelzetter als je ervoor kiest om je tegelvloer te laten leggen.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het leggen van een tegelvloer?

Tijdens het leggen van een tegelvloer kunnen er verschillende problemen optreden, zoals losse tegels, ongelijke voegen of problemen met de hechting van de tegellijm. In dit gedeelte bespreken we veelvoorkomende problemen en geven we advies over hoe je ze kunt voorkomen of oplossen.

Gratis Offerte Ontvangen

Tegelzetters

Wist u dat u gemakkelijk en zonder verplichtingen offertes van diverse specialisten kunt aanvragen en vergelijken via ons platform? Dit is volledig kosteloos!

Heeft u liever dat wij u terug bellen?

Vul uw naam, telefoon nummer en selecteer het gewenste tijdsframe zodat wij u dan kunnen terug bellen.

Offerte's vergelijken van specialisten uit uw eigen omgeving?
Tegelzetters
Geheel kosteloos
Tegelzetters

Wacht! U vergeet uw gratis offerte!

Wist u dat u gemakkelijk en zonder verplichtingen offertes van diverse specialisten kunt aanvragen en vergelijken via ons platform? Dit is volledig kosteloos!

Direct een gratis offerte ontvangen?